Druk druk druk

Periodes in ons leven kunnen ons het leven aardig zuur maken, dan zit ons hoofd vol zorgen en is het leven overleven. De meeste zorgen maken we ons over onze kinderen, onze relatie en over onze financiën. Zorgen maken is mens eigen, het hoort er bij

Periodes in ons leven kunnen ons het leven aardig zuur maken, dan zit ons hoofd vol zorgen en is het leven overleven. De meeste zorgen maken we ons over onze kinderen, onze relatie en over onze financiën. Zorgen maken is mens eigen, het hoort er bij, maar kunnen ook de overhand nemen, dan duiken we van de ene zorg in de andere. Dan wordt zorgen maken een gewoonte, een slechte gewoonte, en wordt ineens de zin, het maakt ons leven zuur, werkelijkheid. Want je veel zorgen maken, verzuur je door van binnen.

Het lijft is energie, alles is energie en energie heeft ruimte nodig om te stromen. Kijk maar eens als je een ruimte binnenstapt waar veel mensen zijn, dit kan goed voelen, het kan je benauwen en eigenlijk wil je dan zo snel mogelijk weer wegwezen want de energie die in die zaal hangt, voelt voor jou onplezierig aan. Je vangt dus de energie op en je zendt tegelijkertijd energie uit. De energie die jij uitzendt kan door een ander als zwaar of belastend worden ervaren, terwijl je er zelf niets van in de gaten hebt. Of iemand vind jouw energie juist heel fijn en wil graag in je nabijheid zijn. Zo zie je dat alles energie is en altijd in beweging is.

Echter dit is energie van anderen en je zorgen maken leg je je eigen energiebaan lam. Dat lamleggen van die energiebaan, zorgt er voor dat je van binnen verzuurt. Het verzuren uit zich in zichtbare kwalen. Als vermoeidheid, slecht slapen, hoofdpijn, concentratieproblemen, niets van een ander kunnen velen, de kinderen die te veel van je vragen. Kortaf naar je partner vrienden, familie. Je terug trekken, behoefte hebben aan tijd voor jezelf. Zodra je een van deze symptomen bij jezelf bespeurd, wordt het tijd een pas op de plaats te maken. Een bewuste pas op de plaats.

Want wat doen we tegenwoordig als we even niets te doen hebben? Juist we pakken de telefoon erbij, scannen snel de social media pagina’s, pikken nog een paar berichtjes uit de krant mee en door gaan we weer. Het hoofd komt dus op geen enkele manier meer tot rust en de hele dag is gevuld, zodanig dat het onze constante aandacht vraagt. Zo kun je het ineens maar heel erg druk hebben met van alles en nog wat, aan het einde van de dag compleet uitgeblust zijn en je afvragen, wat heb ik nu eigenlijk allemaal gedaan. Je hebt je energiebaan geblokkeerd. Vroeger, namen we zo’n momentje van even niets doen, de tijd om een kopje koffie of thee te drinken, rond te kijken en daarmee ga je jezelf een enorm mooi cadeau. Je hoofd kreeg de tijd om te reflecteren en los te laten, nu staat het de gehele dag onder hoogspanning met gevolg, geblokkeerde energiebaan, verzuring van binnen.

Verzuring bestaat dus echt. Je voelt dan dat je spieren pijn gaan doen, ze kunnen de druk die je op jezelf legt, door alsmaar druk, druk bezig te zijn niet aan. Verzuring kennen we ook in de sport, ook dan verg je te veel van jezelf. Jouw lijf, dat ben jij! Dat is alles waar jij heel zorgvuldig mee om moet springen. In dat lijf zit jij! Zo ook jouw geest en druk, druk zijn, haalt je weg bij jezelf. Wees de verzuring voor, zodat jij zelf je leven niet zuur maakt.

Er komt een keer een punt van no return, zonder dat je dat zelf in de gaten hebt en er zijn er die de deur van de huisarts en specialisten gaan platlopen, in het meest erge geval operaties ondergaan die wellicht helemaal niet nodig zijn, maar met zoveel lichamelijke walen worden geconfronteerd, dat artsen maar blijven zoeken. De oorzaak ben jij dan zelf en als jij er zelf niets aan doet, zeg je eigenlijk tegen jezelf. Je bent niet belangrijk genoeg, ik maak misbruik van je.

Neem echt elke dag bewust afstand van alles, al is het maar een kwartiertje en tank bij. Tank letterlijk energie bij door iets te doen wat jou energie geeft. Je zult zien, dat je er veel beter door gaat slapen, je kinderen een veel fijnere ouder hebben, die onbezorgder door het leven gaat. Want je de hele dag druk maken over de tijd, over wat je kan overkomen, over waar je nou juist geen tijd voor hebt, gaat je op een gegeven moment echt opbreken. Liefs Claire