Complimenten taal

Taal is zoveel meer dan de woorden die we uitspreken. Taal heeft een belangrijke functie in ons dagelijks leven. We kunnen niet zonder taal, zonder communicatie, maar we kunnen wel eens kijken naar hoe we de taal normaliter uitspreken en of dat wellicht op sommige momenten anders en of beter kan

Taal is zoveel meer dan de woorden die we uitspreken. Taal heeft een belangrijke functie in ons dagelijks leven. We kunnen niet zonder taal, zonder communicatie, maar we kunnen wel eens kijken naar hoe we de taal normaliter uitspreken en of dat wellicht op sommige momenten anders en of beter kan.

Taal leren we al op hele jonge leeftijd en onze eerste woordjes die we uitspreken worden warm verwelkomd door onze ouders. Elke dag leer je een paar woordjes bij en de woordenschat groeit en groeit. De manier waarop we woorden leren, en uitspreken wordt voor een groot gedeelte bepaalt door onze omgeving. We leren woorden uit te spreken zoals onze omgeving die uitspreekt, dat nemen we over.

Taal kent ook een expressie. Woorden kunnen met compassie worden uitgesproken, met nadruk, met een onderliggende emotie. Soms zijn we ons daar niet van bewust. Woorden kunnen bij een ander ook weer een emotie opwekken, waarbij de een heel direct is in zijn taalgebruik, is de ander weer heel wollig en haalt er heel veel bij om zijn punt duidelijk te maken. Zoveel mensen, zoveel verschillen in het uitspreken van woorden. We kunnen wat dat betreft veel van elkaar leren, maar ons ook irriteren. Ben jij iemand die kort van stof is, heb jij moeite met iemand die veel woorden gebruikt. Je zit dan letterlijk te ‘wachten’ totdat de ander klaar is, of je laat de ander niet eens uitspreken. Het liefst zijn we als mens zelf aan het woord, uitzonderingen daargelaten.

Als je eens heel bewust gaat opletten hoe mensen praten, ontdek je veel. Je ontdekt met name dat we erg goed zijn in het aangeven wanneer iemand iets ‘fout’ doet in jouw ogen en willen die ander dan corrigeren. We wijzen dus graag met een vinger naar een ander. Want jij vindt dat de ander het niet juist doet en daar moet jij je zegje over doen. Hierdoor ontstaat vaak wrijving. Jij zegt dit, jij zegt dat….en we zeggen dit pas als bij ons de emmer overloopt, dan gooi je het eruit. De ander ervaart het wijzen van jou als een aanval en de strijd is geboren. Dit komt door het te laat aangeven waar jij zelf mee zit en de woordkeuze en de emotionele lading die onder jouw woorden schuil gaat.

Taal is niet zo eenvoudig als het lijkt. Over taal, het uitspreken van jouw woorden moet je eerst eigenlijk terdege over nadenken. Woorden zijn niet zo maar vanzelfsprekend. Onze taal is namelijk vaak gericht op het negatieve en veel minder op het positieve. Het zit niet in ons systeem om complimenten te geven. We zeggen sneller iets over wat niet goed is, dan over wat wel goed is en gaat. Dit gaat al generaties zo. Sterker nog, het geven van complimenten komt vaak slijmerig en manipulatief over. We zijn het niet gewend en om die reden blijven we doen, zoals we het altijd al doen. Benadrukken van iemands fouten in plaats van de dingen die de ander goed doet.

Maar wat is er op tegen om eens te kijken hoe jij een ander aanspreekt. Hoe jij jouw woorden uitspreekt, met welke klemtoon en met welke emotionele lading? Dan zul je zien dat je vaak complimenten achterwege laat, dan kom je er achter wellicht dat jouw taal aanvallend kan overkomen op de ander. Met complimenten taal kun je exact hetzelfde bereiken, als wat je nu bereikt, alleen heeft het enorm veel voordelen.

De voordelen zijn dat de woorden die je in de vorm van een compliment gaat uitspreken, anders binnenkomen bij de ander. Een voordeel is, dat jij veel eerder iets naar de ander durft aan te geven wat die in jouw ogen beter zou kunnen doen. De energie tussen beiden wordt niet vijandig. Je bereikt dus hetzelfde met complimenten taal en hoe gaat dat in zijn werk?

Je gebruikt niet meer het woord Jij. Je gebruikt het woord Ik. Daar begint complimenten taal mee. Hiermee heb je de helft al gewonnen. Het effect van het woord Ik is, dat de ander jouw woorden niet ervaart als een aanval. Het effect is ook, dat de ander echt naar je gaat luisteren. Die klapt namelijk niet direct dicht. Het woord Jij wekt immers direct een negatieve lading op. Door je zin te beginnen met Ik, zeg je tegen de ander. Ik kijk er zo naar. Ik zie dat en dat gebeuren, ik zou het zo doen, wat denk jij daarvan? In plaats van de ander de hoek in te drukken, op fouten te wijzen, vraag je nu om zijn mening, zoek je samen naar de beste weg. Wil jij meer weten over Complimenten taal, omdat je nu inziet dat het positieve effecten heeft op jezelf en je omgeving? Lees dan eens het boek Hart praat, daarin staat een methode om complimenten taal toe te gaan passen. Je kunt het boek bestellen op www.mediumplen.nl en kijk dan bij de rubriek boeken.