HomeHoe werkt het?Credits kopenOver onsEmail consultBlogAanmelden als medewerker

Liegen en liefde geen goede combi

Liegen en liefde geen goede combi. Liegen, we doen het allemaal, al is het al het moment dat je uit je slof wilt schieten, omdat een ander respectloos naar je is en je je inhoudt, het wegslikt. Dan lieg je ook. Hoe komt het dat we als mensen liegen?

Liegen en liefde geen goede combi. Liegen, we doen het allemaal, al is het al het moment dat je uit je slof wilt schieten, omdat een ander respectloos naar je is en je je inhoudt, het wegslikt. Dan lieg je ook. Hoe komt het dat we als mensen liegen? En welk effect hebben leugens op de liefde?

Een leugentje om bestwil moet kunnen. Als iemand je iets vraagt en je hebt wel tijd er voor maar geen zin in en je zegt nee, ik kan niet, dan is dat in feite een leugen. Als je ze heel af en toe gebruikt, dan blijf je wel met jezelf in het reine. Maar wat als liegen een gewoonte wordt, dan noemen we dat leugenachtig gedrag, dan loop je vanzelf een keer tegen de lamp, maar wat nog veel erger is, je schaadt er anderen mee. En die anderen kunnen voor hun leven door jouw leugens getekend zijn en dit gebeurt met name als er liefde in het spel is.

Ik zeg altijd, niemand ligt als leugenaar in zijn wiegje. Wel is het zo dat ons brein eerder naar het negatieve trekt, dan naar het positieve, dus iedereen heeft het in zich om te liegen. Hoe worden mensen dan een notoire leugenaar? Stel je voor dat jij als kind heel strak wordt gehouden. Er geen ruimte is om jezelf te mogen zijn en te worden. Je ouders overal bovenop zitten. Vragen ze dan niet om een leugen? In feite wel. Want op een gegeven moment wil elk mens zichzelf ontwikkelen, op zoek gaan naar zijn eigen identiteit en als dit wordt tegen gehouden, ga je uitvluchten bedenken om toch maar je eigen ding te kunnen gaan doen. Een leugen is dan zo vertelt. “Ik slaap vanavond bij een van mijn vrienden hoor,” terwijl je dat helemaal niet van plan bent. Je misleidt op dat moment je ouders, en de reden daarvoor kan zijn, dat ze je geen ruimte geven voor je eigen ontwikkeling.

Ook zijn er gezinnen en die bestaan nog steeds, waarin nooit iets met elkaar wordt besproken en als er een nieuwtje is, hetzij dat iemand van de familie een nieuw huis heeft gekocht, een kindje heeft gekregen, dan vertelt iedereen het aan iedereen, maar zegt er wel bij. Niet doorvertellen hoor, of dit heb je niet van mij. Collega's onderling hebben er ook een handje van. Maar wat als liegen je steeds makkelijker afgaat en je in een relatie stapt en liegen een gewoonte is geworden. Dan gaat het echt mis en vaak met desastreuze gevolgen. Liefde en liegen zijn geen goede combi.

Bij liefde komt kwetsbaarheid de hoek omkijken. Wil je voor echte liefde gaan, volstaat niet eens een leugentje om bestwil. Leugens in een relatie worden door de ander gevoeld, hoe goed je er ook in bent. Want ook jij zal je in de relatie kwetsbaar op moeten stellen en door het vertellen van leugens werkt dat niet en voelt de ander iets, in eerste instantie voelt het als een afstand. Die afstand wordt ervaren en zodra die er is, weet de ander, er klopt iets niet. Die gaat zich ook terugtrekken uit de kwetsbaarheid en zo stevenen we af op een breuk.

Nu zijn er in een relatie grote en kleine leugens. Maar neem van mij aan, zelfs de kleinste leugen die je vertelt, die komt uit. Dat kan lag duren, die komt uit en je doet de ander er ongelooflijk pijn mee. Die heeft zijn hele ziel en zaligheid toevertrouwt aan jou. Die heeft vol vertrouwen in jou en jij maakt daar, met een klein leugentje misbruik van. Door te liegen zeg je in feite tegen de ander. Ik behandel jou niet met respect. Ik vind jou niet belangrijk. Zo komt de boodschap van een leugen binnen. Een enkel klein leugentje om bestwil noem ik een haarscheurtje in het vertrouwen en vergelijk dat vaak met een brug. Zodra in het beton van de brug haarscheurtjes zitten, is de brug nutteloos geworden, we hebben er geen vertrouwen meer in dat die ons veilig naar de overkant laat rijden. En zo is het ook in een relatie, daarin wil en moet je je veilig kunnen voelen en horen geen leugens thuis.

Velen denken bij de liefde bij leugens aan vreemdgaan. Nu is dat ook wel de grootste leugen die je kunt bedenken en al was het thuis niet meer zo gezellig, het is geen vrijbrief om de lol en plezier buiten de deur te gaan zoeken. Diegenen die dit doen, noem ik lafaards, ze durven niet het gesprek met hun partner aan te gaan dat ze zich niet meer gelukkig voelen in de relatie. Voor degene die bedrogen is, stop er mee, je gaat de ander nooit meer vertrouwen. Bij elke stap die de ander zet, twijfel je, klopt dit wel? Gaat hij echt wel naar de sportschool. Je begint op eieren te lopen en zodra je dit gaat voelen, wees dan ook geen lafaard en kies voor jezelf, je eigen geluk, je eigen dignity and pride! Liefs Claire
 

Datum: 31-10-'18

Terug naar overzicht
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten